Gdy tylko jeden z członków mojej rodziny zobaczył w jednym sklepie owe pyszności stwierdził, że muszę je upiec i koniec! Tak oto następnego dnia zajadaliśmy się tymi słodkimi bułeczkami. Są naprawdę pyszne, z wyczuwalnym smakiem cynamonu. Nic tylko polecić!
Składniki:
Na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 100g oleju roślinnego
- 30g drożdzy świeżych
- 250ml mleka
- 20g cukru
- 30g cukru trzcinowego (może być również biały)
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 125g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
Do miski wlać ciepłe mleko (powinno być letnie, ale nie gorące). Dodać rozkruszone drożdze oraz biały cukier. Wymieszać by nie było żadnych grudek i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia rozczynu, około 20-30 minut.
Do innej, większej miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy, olej, sól i gotowy rozczyn. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby ciasto zbyt się kleiło można podsypać mąką, jednakże nie należy przesadzać gdyż bułeczki mogą wyjść twarde. Gotowe ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na kształt prostokąta, następnie rozprowadzamy na nim nadzienie. Po rozprowadzeniu zwijamy nasze ciasto w wałek i kroimy je. (Można pokroić grubiej lub cieniej, ja pokroiłam na 15 kawałków)
Gotowe cynamonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Śliczne i na pewno pachnące:)
OdpowiedzUsuńOj tak, w całym domu pięknie pachniało :)
UsuńMuszą być wyśmienite, z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardziej!
Usuńurocze ślimaczki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglądają idealnie! a takie ślimaki cynamonowe bardzo lubię :) robiłam takie jeszcze w wersji truskawkowej i waniliowej. wszystkie pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :) I dziękuję za podsunięcie mi kolejnych pomysłów, o truskawkowych ślimaczkach słyszałam ale o waniliowych nie, i koniecznie muszę je teraz sprawdzić! :)
OdpowiedzUsuńja dałam do nadzienia 50 g masła, 50 ml cukru i 2 mięsiste laski wanilii ( a właściwie ich ziarna) wyglądały tak: http://czarygary.blogspot.com/2011/09/kanelbullar-och-vaniljbullar.html
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Wyglądają przepysznie! :) Przy kolejnym robieniu cynamonek napewno wypróbuję!
UsuńHi Dear, аrе you aсtually visiting
OdpowiedzUsuńthis site гegularly, if sо then уou wіll without doubt take good know-how.
Fеel free tо ѕurf to my homеpage; bad credit loans
I believe еverything cοmpоsed ωaѕ actuаlly very reasonable.
OdpowiedzUsuńBut, what аbout this? what if you aԁded
a little content? I mean, І don't wish to tell you how to run your blog, but what if you added something that grabbed people's attеntіon?
I meаn "Cynamonki" is a little borіng. You shοuld pеek at Yahoo's home page and see how they create article headlines to get viewers to open the links. You might add a related video or a picture or two to get people interested about everything've got
to sаy. Јuѕt my oρiniοn, it might bring your blog a lіttle bit more interesting.
My blog post ... best payday loans
my site: best payday loans