Pyszne małe drożdżowe bułeczki z niespodzianką w środku - białą roztopioną czekoladą. Trzeba wgryźć się w sam środek, aby do niej się dostać - a wtedy to już tylko czysta rozkosz :).
Składniki:
- 400g mąki
- 7g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 125ml letniego mleka
- 60g roztopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
- 100g cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Jedna lub dwie tabliczki białej czekolady
W misce łączymy mąkę, drożdże, jajko, mleko, 4 łyżki cukru, masło i sól aż do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto wyrabiamy minimum 5 minut (najlepiej dłużej, gdyż krótko wyrabiane będzie później twardsze). Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
Resztę cukru mieszamy z ekstraktem waniliowym i przykrywamy folią spożywczą aby nie wysechł do czasu użycia.
Wyrośnięte ciasto łączymy z połową cukru i zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Każdą należy rozwałkować na kształt kwadratu, następnie za pomocą noża pociąć w równe paski.
Dwa paski ułożyć na siebie w kształt krzyża. Na środek położyć czekoladę (polecam wziąć po dwie kostki, ja dałam po jednej i to jednak dla mnie było za mało ;)). Paseczek u dołu położyć na czekoladzie, potem paseczek po prawej położyć tak samo. Odciąć kawałki dłuższe niż nasze łączenie. Powtórzyć czynności z dwoma pozostałymi częściami za wyjątkiem odcinania. Nadmierną długość najlepiej "przykleić" do spodu.
Gotowe wyroby piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż do zarumienienia.
jakie urocze, plecione bułeczki!
OdpowiedzUsuńja bym je jeszcze nadziała xd
Jeszcze bardziej? W sumie, może racja... :D
UsuńZ taką miłą niespodzianką w środku, pycha. Piękny mają kształt, takie dopracowane te bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZ chęcią ich spróbuję! Wyglądają prześlicznie:) Jestem pewna, że równie dobrze smakują.
OdpowiedzUsuńMogę zaręczyć że naprawdę są przepyszne!
UsuńPrzepięknie wyglądają, super sposób na formowanie ciasta :) I jeszcze z tą białą czekoladą, musza powalać smakiem :)
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć że dosłownie "powalają" ;)
Usuńpiękne i takie fotogeniczne! :) Dziękujemy za dodanie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :))
UsuńZjadłabymxD
OdpowiedzUsuńZapraszam na degustację ;)
UsuńFantastyczny pomysł :) Zdradź tylko na ile mniej więcej porcji jest to przepis? Bo chętnie bym z niego skorzystała i zrobiła np. na weekend, a w weekend zjazd rodzinny więc sama rozumiesz :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ przepisu wychodzi około 10-15 plecionek, zależy od grubości pasków :)
UsuńPyszne to
OdpowiedzUsuń