Popularne brownie w czerwonawej odsłonie, polane lukrem z białej czekolady. Bardzo czekoladowe, bardzo pyszne i trochę "inne" od standardowych. Nic tylko polecić!
Składniki:
Na ciasto:
- 165g masła
- 480g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego (można zastąpić aromatem waniliowym)
- 400g mąki
- 1/2 lyzeczki soli
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki barwnika w barwnika (można również użyć barwnika w proszku, wystarczy roztopić odrobinę w 3 łyżkach wody)
Na lukier:
- 100g masła
- 300g szklanki cukru pudru
- 1 łyżecka ekstraktu waniliowego
- 1 tabliczka bialej czekolady
- 1-3 łyżki mleka
Ciasto
W misce wymieszać kakao, barwnik i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Mieszać aż do powstania gęstego kremu. Odstawić.
Masło zmiksować wraz z cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym jajku, następnie 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego cały czas miksując. Mikser ustawić na średnie obroty, po czym dodać wcześniej przygotowany krem, potem mąkę i sól.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Gotową masę wylać do formy i piec około 30-40 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku jest już dobre.
Lukier
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło umieścić w misie miksera i miksować aż będzie puszyste. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodawać powoli cukier puder, następnie białą czekoladę cały czas miksując. Dodać tyle mleka aby uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli chcemy zbity krem który można np. umieścić w rękawie cukierniczym jedna łyżka wystarczy, jeśli natomiast chcemy lukrem polać nasze ciasto najlepiej dodać więcej niż 2 łyżki. Dekorować już ostudzone brownie. Można również udekorować je ścinkami białej czekolady.
Mmm... wygląda kusząco, cudowne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńwygląda absolutnie wspaniale, muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardziej :)
Usuńkolor ładny:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje w tej czerwieni :) A z tym lukrem to całkiem patryiotyczny wypiek wyszedł :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście! Nawet mi ten patriotyczny akcent do głowy nie przyszedł :)
Usuńbardzo apetycznie wygląda i ślicznie przedstawione na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo :)
UsuńNie widziałam jeszcze brownies w takim wydaniu:) Zapowiada się niesamowicie pysznie!
OdpowiedzUsuń