Wyśmienite połączenie dwóch klasycznych ciast, które ja i zapewne wiele osób uwielbia - szarlotki i sernika. Dzięki temu że warstwa serowa jest cienka idealnie dopełnia ona smak jabłek i cynamonu nie przytłaczając go. A wszystko to polane gęstym karmelem. Jedyny błąd jaki zrobiłam to upieczenie tego ciasta w małej formie - całe zniknęło w tempie ekspresowym!
Składniki dla formy 20x26cm:
Na spód:
- 115g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Na masę serową:
- 230g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na jabłka:
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżka cukru
- Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Na kruszonkę:
- 85g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki cukru
- Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
Na sos karmelowy:
- 300g cukru
- 200ml śmietany kremówki
- 130g masła
Spód:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstałe ciasto umieścić w formie wyłożonej folią spożywczą i ugnieść, dopasować do spodu. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut lub aż spód zarumieni się. Odstawić aby wystygł.
Masa serowa:
Zmiksować serek śmietankowy z cukrem aż masa będzie gładka i lekka. Dodać jajko i ekstrakt, zmiksować ponownie. Masę wylać na wcześniej ostudzony spód i wyrównać szpatułką.
Jabłka:
Jabłka obrać i pokroić (w dowolny sposób). Umieścić na patelni na średnim ogniu. Dodać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i smażyć aż jabłka zmiękną. Gotowe ułożyć na masie serowej.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć aż do uzyskania kruszącego się ciasta. Posypać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Karmel:
Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu aż do momentu rozpuszczenia i przybrania złotawego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodawać śmietanę a następnie masło i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ostudzonym karmelem polewać gotowe kawałki ciasta.
W tak boskim wydaniu szarlotki jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńcudowne połączenie! wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńTwoja szarlotka wygląda po prostu zjawiskowo! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie:)...musi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, jest w nim wszystko co lubię...
OdpowiedzUsuńTo musi być boskie, wszystko jest tak idealnie połączone :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - i jeszcze ten karmel! :)
OdpowiedzUsuńsuper połączenie, same pyszne składniki:)
OdpowiedzUsuńtakie 3w1... super!
OdpowiedzUsuńale ładne
OdpowiedzUsuń"mała foremka" tzn. jakie wymiary?
OdpowiedzUsuń26x20cm :)
Usuńale ładne to Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńpo raz pierwszy trafiłam na Twój blog i jestem nim oczarowana! piekna oprawa, czytelny i wspaniałe przepisy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia, są cudowne! Potrawy prezentujesz tak, że ma się ochotę złapać za sztućce i wcinać :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym ciastem, idealne rozwiązanie dla mnie- serniko-szarlotko-łasucha! :)
To musi przepysznie smakować! i jak pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ten kawałek szarlotki;) Owsiana kruszonka to coś co lubię;)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! Wygląda bardzo apetycznie, no i ten serek pomiędzy, pycha :)
OdpowiedzUsuńCUDNY PRZEPIS !! BLOG_JESTEM ZACHWYCONA !!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
Genialne! 2 z najlepszych ciast w jednym!
OdpowiedzUsuńI've been browsing on-line more than three hours today, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is pretty price sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content material as you did, the web might be much more useful than ever before.
OdpowiedzUsuńmy web-site ... http://wikibbstghs.dyndns.info/index.php?title=V2_Cigs_Evaluations_By_The_Customers
They are all tropical sοlutions аnd arе tο bе utilised only for extеrnal use.
OdpowiedzUsuńLоok into my hοmeρagе - obd-poisk.ru
Heу there! I simply ωish to offer you a big thumbѕ up
OdpowiedzUsuńfor your great information you have got гight here on
this poѕt. I am returning to your website for more soon.
My weblog v2 cigs review
wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… :)
OdpowiedzUsuńNie ma co, genialna szarlotka.
OdpowiedzUsuń