Pierwszy wpis o moich wypiekach wraz z przepisem. Na pierwszy ogień - tarta truskawkowa. Pyszna, nie za słodka i myślę że łatwa do przygotowania ;)
Przepis dla formy 30cm
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony, tutaj kilka drobnych modyfikacji.
Składniki:
na kruche ciasto:
- 120g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g mąki pszennej
- szczypta soli
na krem:
- 500g truskawek przekrojonych wpół
- 50ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 białka
Masło utrzeć do białości, następnie dodać cukier puder, żółtka, mąkę i sól i zagnieść ciasto. Wyłożyć do formy i podziurkować widelcem. Położyć na ciasto papier do pieczenia i wypełnić formę grochem, by ciasto podczas pieczenia nie podniosło się. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i usunąć papier z grochem.
By zrobić krem ubijamy w jednej misce dwa białka, a w drugiejj miksujemy śmietankę, aromat, cukier, jajko i mąką. Po zmiksowaniu do drugiego naczynia dodajemy białka i mieszamy wszystko do połączenia składników. Masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Na to kładziemy pokrojone truskawki. Pieczemy naszą tartę w 180 stopniach przez około 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz