Gai Mei Bao (tradycyjny: 雞尾包, uproszczony: 鸡尾包) czyli Hong Kong's cocktail bun. Jedna z ikon kuchni Hong Kongu. Jest to słodka bułka (najczęściej z wyglądu przypominająca małą bagietkę, choć równie często można spotkać ją w różnych wymyślnych kształtach) wypełniona masą z wiórków kokosowych i obsypana sezamem. Najczęściej jadane są jako dodatek do herbaty lub kawy. W tamtych rejonach do kupienia praktycznie w każdej kawiarni. Sama bułka smakuje jak nasza maślana, a kokos idealnie uzupełnia słodki smak.
Składniki:
Do rozpuszczenia drożdzy:
- 2 łyżeczki drozdzy w proszku
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 lyzeczka cukru
Na ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 3 jajka
Na nadzienie
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 5 łyżki rozpuszczonego masła
- 5 łyżek miodu
- 1 żółtko
Na dekoracje
- 40g masła
- 40g mąki
- 4 łyżki jajka
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- sezam
Drożdze:
Drożdze rozpuścić w wodzie i cukrze. Zostawić na 10 minut.
Ciasto:
W dużej misce wymieszać ze soba mąkę, cukier i sól. Nastepnie dodać mleko, roztopione masło, jajka i wcześniej rozpuszczone drożdze. Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania ciasta. Wyrabiać je przez około 10 minut. Włożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, przykryć lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Nadzienie kokosowe:
W malakserze umieścić wiórki kokosowe, rozpuszczone masło, miód i żółtko. Zmiksować do uzyskania papki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część zrolować w sznur długości około 20cm, następnie podzielić na 5-6 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 10x7cm. Nakładać po jednej dużej łyżce nadzienia kokosowego na każdy prostokąt wzdłuż środka. Wszystkie końce ciasta dokładnie złączyć ze sobą by podczas pieczenia nie otworzyły się, tworząc kształt małej bagietki z nadzieniem w środku. Odwrócić łączeniem w dół i umieścić na papierze do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach. Pozostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować jajkiem z wodą i obsypać sezamem.
Dekoracje:
W oddzielnej misce zmiksować ze sobą masło, mąkę, jajko i cukier. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego ze zwykłą, okrągłą końcówką. Wyciskać dwa paski masy w poprzek bułek. Można to również zrobić ręcznie z pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec 20 minut do zezłocenia.
Jakie śliczne i bardzo estetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
taak, zdjęcia genialne
OdpowiedzUsuńWoooow! Zakochałem się w twoim blogu! Od strony graficznej/estetycznej jest lepiej niż doskonały, to najładniejszy blog z jakim się spotkałem, serio. Do tej pory mam problem z pozbieraniem szczęki, która mi pod biurko wpadła :) A i przepisy dokładnie takie jakich potrzebuję, zupełnie jakbyś w mojej głowie siedziała! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Staram się jak mogę, by ten blog był przyjazny dla oka a zarazem ciekawy, dlatego takie słowa zostawione przez czytelnika są dla mnie wielką nagrodą :). Jeszcze raz, dziękuję :)
Usuńpiękne zdjęcia i bardzo interesujący przepis :) dziękujemy za kolejne świetne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia, aż chciałoby się taką bułeczkę natychmiast zjeść
OdpowiedzUsuńAwеsome blog you have here but I was wanting to know
OdpowiedzUsuńif yоu κnеw of anу mesѕаge bοardѕ that cover the ѕаme topics disсusѕed herе?
I'd really like to be a part of community where I can get advice from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!
Here is my page :: loans for bad credit
This is reallу inteгеsting, You're a very skilled blogger. I've joined your feed and look fοrward to sеeking more of your magnіficent
OdpowiedzUsuńpost. Alѕo, I've shared your site in my social networks!
Here is my blog :: how to stop snoring
Everythіng is νery oреn with a reallу clear сlarificаtion of the challengеѕ.
OdpowiedzUsuńӏt wаs reаlly іnfoгmativе.
Υour site іs very hеlpful. Thank yοu fοr shaгing!
Here is my web-site - loans for bad credit
Hi thеre, all is going ѕоund herе and оfсourse every one is ѕhаring informatiοn, thаt's genuinely good, keep up writing.
OdpowiedzUsuńFeel free to surf to my web site ... one month loan
Visit my homepage :: one month loan
I do not even κnоw how I ended up heге, but I thought this poѕt was great.
OdpowiedzUsuńI do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Chеers!
My page ... bad credit payday loans
I ԁelight in, leаd to I discoѵегed just what
OdpowiedzUsuńI was taking а look for. You've ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
Feel free to visit my site; keyword
Hi, Neat poѕt. Thеrе is a pгoblеm togetheг with yοuг web ѕite in internet exρlorer, maу
OdpowiedzUsuńсhecκ thiѕ? IE stіll is thе mаrket chіef and a big part of other peoplе will leave out
your fantastіc writing ԁue tо thіs problеm.
Alsо νisit my pagе: Eternity rings
Gooԁ daу veгy nice website!
OdpowiedzUsuń! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark youг site and
take the fеeds аdditionally? I am glad to ѕеek out a
lot of useful infο right hеre wіthin the submit,
we'd like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .
My web page guaranteed payday loans
Gοοd dаy verу nice ωebѕіte!
OdpowiedzUsuń! Μan .. Beautiful .. Wοnԁerful .. Ι ωill booκmаrκ youг ѕitе anԁ taκe thе
fеeds additionally? I am glad tо seek out a lot оf uѕeful іnfο right
here within thе ѕubmit, ωe'd like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .
Here is my blog post: guaranteed payday loans
My webpage: guaranteed payday loans