Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego - kolorowe ciasteczka. Dzięki dodaniu galaretek w proszku mają one inny smak niż tradycyjne ciastka. Mi osobiście smak ten bardzo pasuje. Słodki a zarazem kwaskowaty - oczywiście zależy to również od smaku galaretek, jakie wybierzecie. Naprawdę polecam wypróbować!
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 170g masła
- 100g cukru
- 1 małe jajko (lub połowa dużego)
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
- Kolorowe galaretki w proszku
- Barwniki spożywcze w płynie (opcjonalnie)
Masło umieścić w misie miksera i miksować aż będzie lekkie i kremowe. Dodać cukier i zmiksować. Następnie do masy dodać jajko i ekstrakt, ponownie użyć miksera.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym połączyć z wcześniej przygotowaną przez nas masą i wyrobić ciasto. Ciasto powinno dosyć kruszyć się w rękach. Jeśli jest zwarte i tłuste należy dodać więcej mąki. Gotowe podzielić na tyle części, ile mamy smaków galaretek (do podanej wyżej ilości składników polecam wybrać trzy, różnokolorowe smaki). Do każdej części dodać po łyżce wybranej galaretki, i każde z osobna ponownie wyrobić. Takie ciasto powinno lekko zabarwić się odcieniem proszku. Możemy je takie pozostawić lub do podbicia koloru dodać barwnik w płynie.
Uformować kulki o wielkości około 2 cm, każdą kulkę obtoczyć w odpowiedniej galaretce. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 5-cio centymetrowych odstępach. Płaskim narzędziem (może to być na przykład spód kubka, talerz, podkładka czy nawet łyżka) spłaszczyć je.
Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na kilka minut na blaszy, po czym studzić na kratce.
do you have an english translation? please?
OdpowiedzUsuńI don't have, but if you want to try this recipe i can translate it for you! Wait a bit please, I'll post it here.
UsuńIngredients:
Usuń250g flour
170g butter
100g sugar
One small egg (or half of a big egg)
Half teaspoon of baking powder
Half teaspoon of vanilia
Pinch of salt
Jelly powders in various colors
Optional: Liquid food coloring
Beat butter using mixer until creamy. Add sugar and mix it. Then add an egg, vanilla and beat again.
In other bowl mix flour with baking powder and add this to our butter with other ingredients. Knead the dough.
Divide dough into as many parts as we have jelly powders (I suggest using three jellies in various colours). Add a spoon of each jelly to each dough part and knead it together. Because colors from jelly aren't that vibrant, here you can add some food coloring.
Shape dought into 2cm balls. Roll each ball in jelly powder and place on a baking sheet, about 5 cm apart from each ball. Flatten with something flat (like a plate or bottom of the jar).
Bake 10 minutes in 180C. Cool on baking sheet about few minutes, then place on a wire rack and cool competely.
Wodzę, że panuje istny szał na barwniki spożywcze. Ja też je właśnie nabyłam:) Piękne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńAle one genialnie wyglądają :) Nigdy bym nie wpadła na galaretkę w ciastkach :)
OdpowiedzUsuńcudowne są te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńale świetne kolory! :)))
OdpowiedzUsuńboskie kolory!
OdpowiedzUsuńNieziemskie!:)
OdpowiedzUsuńwesolutkie :))
OdpowiedzUsuńCudowne! Muszę w końcu kupić barwniki.
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAch, jak te kolorowe smakołyki cudownie wyglądają :-)...
OdpowiedzUsuńgenialnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym przepisie i w zdjęciach! Jeśli miłość do jedzenia istnieje, to właśnie osiągnęła swój najwyższy poziom. :)
OdpowiedzUsuńChciałam także poinformować, że Twój blog nominowałam do Versatile Blogger Award.
Pozdrawiam.
O Jesu jak kolorowo
OdpowiedzUsuńFajne. Takie kosmiczne:)
OdpowiedzUsuń